2019 - Sääripotkun juhlavuosi onnistui täydellisesti
31.12.2019 20:37 Uutiset / Seuran pääsivu

FC Sääripotkun juhlakaudesta tuli täydellinen menestystarina.

Ykkösjoukkue nousi kolmoseen. Kakkosjoukkue onnistui yli odotusten. B-juniorit Kokkola Cupin finaaliin. Sääripotkun 15-vuotisjuhlakausi oli menestys kaikilla mittareilla. Sen ansioista 15 vuotta alasarjoissa pelannut hassutteluporukka nousi varjoista parrasvaloihin ja tuntemattomuudesta otsikkoihin.

Tässä seuraa tarinaa FC Sääripotkun noususta Kokkolan futiksen keräilyeristä palkintopallille.

Tammikuussa 2019 Sääripotkulla oli edessä mielenkiintoiset viikot. Seuran päättäjät olivat kaikessa viisaudessaan päättäneet perustaa seuralle kakkosjoukkueen. Viisaaltahan ei päätös kuulostanut lähtökohtaisesti edes päättäjien mielestä. Mutta koska viina on viisasten juoma, päätös tehtiin selvin päin, joka ei välttämättä aina ole ollut itsestään selvyys Sääripotkun historiassa.

Kakkosjoukkueen alku näytti huolestuttavalta, ja viikko viikolta tilanne muuttui huonommaksi. Mutta jossain vaiheessa kelkka kääntyi, ja koska alun perin ei ollut mitään muuta menetettävää kuin maine – ja sekin oli jo menetetty monta vuotta sitten – FC Sääripotku II -niminen joukkue perustettiin.

Siihen tuli mukaan ”jalkapallouransa” jo lopettaneita B-junioreita, ja aikuisia, jotka eivät olleet vielä aloittaneet. Tai ehkä olivatkin, mutta leijonanosa peleistä oli pelattu susijoukkue Wolvesin paidan väreissä pelanneen Sääripotkun paidassa. Eli voi sanoa, että joukkue oli susi jo syntyessään.

Fokuksen ollessa kakkosjoukkueen perustamisessa, olisi voinut käydä niin, että seuran lippulaiva – FC Sääripotkun tarunhohtoinen nelosdivarijoukkue, olisi jäänyt jalkapallotermein niin sanotusti paitsioon. Onneksi joukkueessa oli niin vahva miehistö, että laiva seilasi kohti satamaa vaikka kapteeni ja muiden arvovaltaisten huomio oli aivan eri asioissa.

Harjoituspelejä pelattiin. Vastustaja teki aina enemmän maaleja, mutta joka ottelussa mentiin eteenpäin yhtä määrätietoisesti kuin valmentajaksi palkatun Matti Kurikkalan esikuva, Antti Muurisen valmentama Suomen A-maajoukkue.

Talven jälkeen alkoi sitten pelit, joiden lopputulosten perusteella jaettiin sarjapisteitä. FC Sääripotkun osalta molemmat joukkueet keräsivät sarjapisteitä alle odotusten.
Sarjavoiton tavoitteeksi asettanut ykkösjoukkue hävisi avausottelunsa 2–5 ja oli ennen sitä ottanut Regions Cupissa lukua lukemin 1–9 Kaskö IK:ta vastaan.

Joukkueen tavoite kuopattiin jo muutaman pelin jälkeen kun sarjanousijoita Friska Viljoria ja TUS:ia vastaan tehtiin yhteensä nolla maalia, joilla otettiin yksi piste kuudesta mahdollisesta.

Heinäkuussa joukkue hävisi FF Jaro U23:lle vieraissa 2–6, ottelussa jossa vastustaja oli tehnyt 5 maalia 30 minuutin pelin jälkeen. Juhlakausi näytti päättyvän vuoden 2010 -vuoden tavoin (joukkue tippui sarjasta) katastrofiin.

Viimeinen oljenkorsi oli kolmasstoista heinäkuuta kalenteriin asetettu 15-vuotisjuhlaottelu, ei niin rakasta vihollista IK Myrania vastaan. Paikalla oli yli 300 katsojaa. 45 minuutin jälkeen koppiin käveli päät painuksissa 11 itseluottamuksensa menettänyttä miestä: FC Sääripotku 0 – 1 IK Myran.

45 minuuttia myöhemmin koppiin juoksi kuolleista herännyt joukkue isolla J:llä, jonka johti Jakobsson. Benjamin Jakobsson. Tauolla kentälle vaihdettu supervaihtomies tasoitti heti pelin 55. minuutilla. Kymmenen minuuttia myöhemmin tilanne oli 3–1. Jakobsson oli iskenyt kolmesti. Sen jälkeen mies syötti vielä Joonas Myllymäen viimeistelemän 4–1-maalin. Myran kavensi, mutta Jakobsson työkalupakissa löytyi vielä vasara, ja yksi naula, jolla mies löi Myranin arkun lopullisesti kiinni.

FC Sääripotku 5–2 IK Myran. Ottelun jälkeen vietettiin seuran 15-vuotisjuhlat hilpeissä tunnelmissa.


Siinä vaiheessa kukaan ei voinut ennustaa, että kahdeksan päivää myöhemmin FC Sääripotku nousisi jokaisen jalkapalloa seuraavan kokkolalaisen tietoisuuteen.

Kahdeskymmenesensimmäinen päivä heinäkuuta FC Sääripotkun B-juniorit pelasivat nimittäin Kokkola Cupin finaalissa. Santahaan tekonurmen laidoilla oli paikalla yli 1000 ihmistä. Paikallisvastustaja GBK – jossa moni Sääripotkun pelaaja oli aikaisemmin pelannut, voitti ansaitusti 2–0, mutta turnauksen suurin voittaja oli kuitenkin FC Sääripotku.

Katsomossa oli Sääripotkun lakana ja ylivoimainen enemmistö yleisöstä tuntui kannustavan oranssipaitaista joukkuetta.

Loppuottelussa joukkueen eväät oli jo syöty, sillä edellisenpäivän välierässä Sääripotku oli kaatanut kivikovan virolaisjoukkueen FC Hiiumaan rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Hiiumaa oli aikaisemmin voittanut GBK:n 4–0. Pelistä toiseen hämmästyttäviin suorituksiin joukkueensa luotsanneet valmentajat Matti Kurikkala, Wäinö Kovalainen ja Tommi Möttönen voitti turnauksessa myös Iisalmen perinteikkään junioriseuran PK-37:n.

Sarjassa joukkue ei enää saanut samaa hurmoshenkeä aikaan, ja varsinkin vieraskentällä oli välillä vaikeaa. Sen takia joukkue sijoittui lopulta sarjassa kuudenneksi, vaikka oli mukana nousutaistelussa vielä parisen kierrosta ennen loppua. Kokkolassa joukkue ei hävinnyt koko kaudella yhtään ottelua. mutta vastapainoksi vieraskentällä ei tullut yhtään voittoa.


Ykkösjoukkue oli sen sijaan loppukaudella hurmoksessa: 10 viimeisestä ottelustaan joukkue voitti 9, ja nousi lopulta sarjassa peräti toiseksi – FC Sääripotkun kaikkien aikojen paras sijoitus.

Sarjasta nousi kuitenkin ainoastaan eniten pisteitä kerännyt Oulaisten Huima. Joulukuussa tuli kuitenkin tieto, että OuHu siirtyy Suomen Palloliiton uudessa aluejaossa pelaamaan jalkapallo Pohjoisen alueella, jonka takia yksi paikka oli auki Keskipohjanmaan kolmosessa. Paikka tarjottiin ensin I-JBK:lle, mutta mustasaarelaiset kieltäytyvät, ja seuraavana vuorossa oli FC Sääripotku.

Vaihtoehtoja mietittiin monilta kantilta, mutta lopulta päätös oli helppo: FC Sääripotku otti kolmosdivisioonapaikan vastaan. Kieltäytyminen ei olisi sopinut seuran ideologiaan – Sääripotkun toiminnassa johtotähtenä on aina ollut jalkapallon tarjoama mahdollisuus kokeilla mihin taidot riittää.

2004 joukkueen tavoite oli voittaa yksi ottelu. Se saavutettiin ensimmäisessä ottelussa. Toiminta ei loppunut sen jälkeen, vaan tehtiin uusia tavoitteita. Ja kun ne saavutettiin, siirryttiin seuraavaan.

Keväällä 2019 FC Sääripotku asetti tavoitteekseen sarjavoiton. Tavoitteeseen ei ihan päästy, mutta nousu kolmoseen toteutui kuitenkin. Nyt on taas aika asettaa uusia tavoitteita.

Uuden vuoden aattona tehdään perinteisesti lupauksia. FC Sääripotkun pystyy ainoastaan lupamaan sen, että asioita tehdään tulevanakin vuonna rakkaudesta kuningaslajiin.   
Lisää uutisia
FC Sääripotku
«  Tammikuu   »